Alo, Domnule Primar: 0244-984; Tel. Verde: 0800.800.884; Dispecerat: 0244-595.063
Ziua Planetei Pământ – 22.04.2021

Ziua Planetei Pământ – 22.04.2021

Împreună, avem puterea de a ne reface Pământul

În 1970 evenimentul a însemnat începutul mișcării ecologice moderne fiind recunoscut drept cel mai mare eveniment civic al planetei. În 2021 tema acestei zile este restaurarea planetei Pământ, cea mai importantă provocare pentru specia umană după ce am observat îmbunătățirea factorilor de mediu și reapariția biodiversității în zonele aflate în izolare din cauza reglementărilor privind pandemia actuală.
Implicarea globală în acțiunile de restaurare a zonelor afectate de activitățile umane se dovedesc a fi din ce în ce mai extinse și mai importante, iar la nivel local au fost identificate situri afectate de modul de viață și de activitățile locale/industriale, propuse fiind pentru ecologizare și readaptare ecologică.
Depozitul ecologizat aflat în monitorizare pentru următorii 25-30 de ani se află între primele situri care au fost prioritare din cauza suprafeței afectate de depozitarea istorică a deșeurilor municipale. Cele 31 hectare ecologizate aduc un plus de valoare ecologică municipiului prin suprafața de spațiu verde și capacitatea de conversie a dioxidului de carbon la oxigen oferită de diversitatea speciilor de plante. Prezența speciilor de fazani și a altora în perioada verii reprezintă un indicator că fosta rampa de deșeuri ecologizată devine o zonă prietenoasă cu avifauna locală.
Necesitatea refacerii zonelor afectate de eroziunea apei (cursul râului Teleajen) reprezintă o prioritate pentru administrația locală, iar schimbările climatice reprezintă o provocare ce poate influența redefinirea zonei.
Eforturile administrației locale trebuie să reprezinte un model pentru cetățeni și pentru comunitatea extinsă a municipiului, prin păstrarea curățeniei și renunțarea la obiceiul de abandonare a deșeurilor pe domeniul public. Facem apel la cetățenii municipiului să semnaleze cu încredere reprezentanțiilor locali, orice fenomen de abandonare a deșeurilor pe spații verzi și/sau pe malurile și albia pârâului Dâmbu pentru corectarea acestor obiceiuri nepotrivite.
După experiența anului 2020 aflat sub efectele pandemiei de coronaviroză (COV-19) am relizat cât de importantă este natura și ce impact am adus cu modelul de viață anterior. Am fost surprinși de calitatea aerului prin limitarea traficului rutier. Revenirea după perioadele calde din iarnă, în această primăvară au fost înregistrate temperaturi destul de joase și am simțit și cum ne afectează consumul de lemne/gaz din încălzirea locuințelor (case și condominii).
Restaurarea ecosistemelor locale urmăresc diminuarea efectelor schimbărilor climatice constatate de lipsa precipitațiilor, episoade neașteptate de ploi și inundații, afectarea negativă a statelor insulare, a habitatelor naturale în care trăiesc animalele și deasemenea prin pierderea biodiversității.

Fii responsabil cu consumul resurselor!

REGIA AUTONOMĂ DE SERVICII PUBLICE PLOIEȘTI SERVICIUL PROTECTIA MEDIULUI MONITORIZARE POSTÎNCHIDERE RAMPA TELEAJEN