Alo, Domnule Primar: 0244-984; Tel. Verde: 0800.800.884; Dispecerat: 0244-595.063

COMUNICAT DE PRESA privind implementarea SGR

COMUNICAT DE PRESA

     

Ministerul Mediului anunta ca RetuRO Sistem Garantie Returnare SA, compania detinatoare a licentei de operare a SGR, unic la nivel national, anunta comerciantii si producatorii/ importatorii de bauturi ca a inceput inregistrarea OBLIGATORIE in baza de date a sistemului, etapa preliminara intrarii in functiune a SGR.

        SGR reprezinta un sistem prin care cetatenii vor plati o garantie de 0,50 RON atunci cand vor cumpara o bautura (apa, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplica pentru ambalaje primare neutilizabile din sticla, plastic sau metal cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3l inclusive. Pentru a fi identificate usor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu logo specific. Dupa golirea ambalajului, consumatorul va trebui sa il aduca intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti, practice in orice magazin de pe teritoriul Romaniei.       In schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi inapoi pe loc, valoarea garantiei platite initial, fara a fi necesara prezentarea bonului fiscal, chiar daca respectivul produs nu a fost cumparat din acel loc.

       Platforma de inregistrare a producatorilor/importatorilor si comerciantilor in SGR este active in acest moment, inregistrarea realizandu-se intr-o sectiune separata pentru fiecare din cele doua categorii.

       Inregistrarea in baza de date a sistemului de garantie-returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/ pana la data de 28 februarie 2023. Conform prevederilor legale, nerespectarea termenului limita de inscriere in platforma poate fi sanctionata de Garda Nationala de Mediu cu amenda cuprinsa intre 20.000 si 40.000 lei.

      Pentru informatii si suport pe platforma SGR, RetuRO pune la dispozitie un call-center- 021.2070009 disponibil de luni pana vineri intre orele 09.00- 18.00.